Cumhuriyet Gazetesi, 21 Ağustos 2006 Pazartesi,
Işık Kansu’nun “Ankara Kulisi” köşesi,
Haber sitelerinin sorunları
Bilgisunar (internet) üzerinden haber yayını yapan sitelerin sayısı giderek artıyor. Kimisi işini ciddiye alıyor, işlevsel kılıyor.. kimisi laf olsun torba dolsun diye yayın yapıyor.. kimisi para kazanmak için...
Haberbiz Ankara Temsilcisi Saim Tokaçoğlu, o dünyayı kısaca özetlemeye kalktı, epey sorun adacığı çıktı karşımıza:
- Haber siteleri basın kuruluşu sayılmıyorlar. Kâğıt üzerinde olmamanın getirdiği bir farklılık var. Oysa gazete, televizyon, radyo neyse, bilgisunar haberciliği de o. Hepsinin yeri farklı. Biri diğerinin yerini tutamaz.
- Bilgisunar haber siteleri basın kuruluşu olarak görülmedikleri için, çalışanları da basın mensubu sayılmıyorlar. Haberbiz olarak iletişim fakültesi öğrencilerine yetişmeleri için olanak sağlamak istiyoruz, ama kimlik bile veremiyoruz. Haber alma özgürlüğümüz oldukça kısıtlı. Eğer kişisel olarak tanınmıyorsanız resmi kurumlardan, yetkililerden herhangi bir konuda görüş, hatta randevu almak bile olanaksız.
- Basın meslek örgütleri bilgisunar haber sitelerine sahip çıkmıyorlar. İMD’nin (İnternet Medyası Derneği) kurulmasıyla bir meslek kuruluşuna sahip olmak adına çok önemli bir adım atıldı. Sahip çıkılsa, basın meslek örgütlerinin çatısı altına alınsa, kurulmaları, çalışmaları meslek örgütlerince belirlenen kurallara bağlansa, meslekle ilgisi olmayanların bilgisunar haberciliği yapmalarının da önüne geçilebilirdi.
- Yasal düzenlemelerin olmayışı, ciddi habercilik yapan sitelerin haklarını koruyamamalarına neden oluyor. ‘Kes-yapıştır’ diye nitelediğimiz haber siteleri bu boşluktan yararlanıyorlar. Oysa, Haberbiz olarak bizim ilkelerimiz var. Kendi muhabirlerimizden ve abonesi olduğumuz ajanslardan geçilmedikçe, haberi atlayacak bile olsak, ne kadar önemli olursa olsun almıyoruz sayfalarımıza.
- Bir günlük gazeteyle kıyaslanamaz ama, ekonomik sorunlar doğal olarak var. Haber sitelerinin tek geliri reklam kutucukları. Bilgisunar medyası şimdilik reklam ajanslarının medya planlamalarında yeteri kadar yer almıyor. Haber sitelerinin günlük ziyaretçi sayıları, gazetelerin tirajları gibi etkili oluyor reklam veren kuruluşlar için.